«

»

e-DiaspoRO

 

 

Buletin Informativ nr. 45 din 23 Decembrie 2016

 

 

 

 

 

 

SĂRBĂTORI CU BUCURIE

 

COPII

 

 

 

CU OCAZIA SĂRBĂTORILOR, PREŞEDINTELE ROMÂNIEI A VIZITAT UN CENTRU DE COPII

 

Vineri, 23 decembrie, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a făcut o vizită copiilor de la Centrul „Domniţa Bălaşa” din Bucureşti.

 

După această întâlnire, Preşedintele Iohannis a postat pe Facebook o scurtă înregistrare video din cadrul vizitei şi un mesaj:

“Nerăbdarea cu care cei mici aşteaptă Crăciunul este întotdeauna emoţionantă. Copiii cu dizabilităţi pe care i-am întâlnit la Centrul „Domniţa Bălaşa” m-au impresionat cu bucuria şi optimismul lor, în pofida dificultăţilor pe care le au de înfruntat zi de zi.”

 

Vedeţi înregistrarea pe pagina de Facebook a Preşedintelui României: https://www.facebook.com/pg/klausiohannis/videos/?ref=page_internal

 

DESEMNAREA PREMIERULUI ROMÂNIEI

 

 

 

 

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI VA DESEMNA NOUL PRIM MINISTRU DUPĂ CRĂCIUN

 

Joi, 22 decembrie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut la Palatul Cotroceni, o declarație de presă la finalul consultărilor cu partidele și formațiunile politice.

 

Preşedintele Româniri a declarat:

Am încheiat astăzi ultima rundă de consultări pentru desemnarea Premierului. Înainte însă de a face câteva precizări în legătură cu acest subiect, vreau să mă refer la semnificaţia acestor zile de sfârşit de decembrie pentru istoria recentă a României.

 

În urmă cu 27 de ani, revolta împotriva unui regim opresiv şi abuziv a scos oameni în stradă, oameni gata să-şi dea viaţa decât să accepte să trăiască fără libertate.

 

Pe 22 decembrie 1989, românii au spus un NU hotărât dictaturii. Să ne amintim astăzi cu profund respect şi recunoştinţă de martirii Revoluţiei, de acei oameni fără al căror sacrificiu nu ar fi fost posibilă o România liberă şi democrată.

 

Consultările s-au încheiat după două zile – consultările, precizez, cu partidele parlamentare. Am avut în cursul acestor consultări două propuneri pentru poziția de Prim-ministru. PSD a propus-o pe doamna Shhaideh, iar PMP l-a propus pe domnul Tomac. Pe de altă parte, între timp s-a constituit o coaliție majoritară în Parlament, o coaliție formată de PSD, ALDE și UDMR.

 

În consecință, în zilele următoare voi avea discuții pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun.

 

Și, în acest context, dați-mi voie să vă spun tuturor sărbători fericite! La mulți ani!”

 

Vedeţi aici declaraţia de presă: http://www.presidency.ro/ro/media/declaratii-de-presa/declaratie-de-presa1482405641

 

GHIDUL CĂLĂTORULUI

 

 

GHID DE CĂLĂTORIE PENTRU ROMÂNI (2016)

 

Ministerul Afacerilor Externe a lansat ediţia 2016 a „Ghidului de călătorie pentru Sărbătorile de iarnă”, pentru unele dintre destinaţiile cele mai căutate de către turiştii români: Austria, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Ungaria.

 

Cetăţenii români care se deplasează în statele menționate în scop turistic pot obține din acest ghid informaţii utile (cum ar fi: reglementări vamale, taxele de drum, limitele de viteză, numere de urgenţă, contactele misiunilor diplomatice ale României, etc.) pentru o vacanță cât mai sigură şi lipsită de evenimente nedorite.

 

Consultaţi Ghidul aici: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_pdf/2016.12.19_ghid_iarna.pdf

 

TRAFIC LA FRONTIERE*

* Repetat

 

EVITAŢI AGLOMERAŢIA LA INTRAREA ÎN ŢARĂ

 

Pentru cei care se întorc în ţară în următoarea perioadă, reamintim de aplicaţia on-line lansată de Poliţia de Frontieră Română, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

 

Timpul de aşteptare este calculat în funcție de traficul înregistrat, de circumstanțele locale, de tipul de control adoptat de autoritățile vamale şi poate suferi modificări în funcție de dinamica traficului și situaţia operativă înregistrată în punctul de trecere.

 

Poliţia de Frontieră Română recomandă tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniță, astfel încât să se preîntâmpine apariția suprasolicitărilor doar la unele puncte de trecere.

 

Aplicaţia este disponibilă aici: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vw=1

şi pe site-ul Poliţiei de Frontieră Română: https://www.politiadefrontiera.ro/.

 

_______________

 

Rovinietă

Cum ştiţi, toţi proprietarii de autovehicule din Romania trebuie sa deţină rovinietă atunci când circulă pe drumurile naţionale din afara oraşelor. Acestea pot fi achiziţionate online, aici: https://www.roviniete.ro/

 

APLICAŢIA ROdiaspora*

*Repetat

 

 

 

APLICAŢIE MOBILĂ PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

ROdiaspora, este aplicaţia lansată de GovITHub care îşi propune să faciliteze „descoperirea pe harta lumii a comunităţilor româneşti, precum şi informaţii privind asociaţii româneşti, lăcaşe de cult, instituţii, medici sau restaurante cu specific românesc)”, şi pune deja la dispoziţia utilizatorilor câteva ghiduri cu informaţii utile despre:

  • Ghidul de reîntoarcere în România.
  • Ghidul lucrătorului român în străinătate (Italia, Germania, Marea Britanie, Ungaria);
  • Ghidul Fiscal al românului din străinătate;

Aplicaţia este disponibilă pe Android, iar versiune iOS va fi disponibilă în curând.

Mai multe detalii aici: http://gov.ro/ro/media/comunicate/rodiaspora-aplicatia-mobila-a-votantului-din-strainatate&page=1

REÎNTOARCEREA ACASĂ*

*Repetat

 

 

SITE DESTINAT ROMÂNILOR CARE DORESC SĂ SE ÎNTOARCĂ ÎN ŢARĂ

 

´Reintoarcerea acasa´ este un site cu informaţii utile pentru românii din străinătate care intenţionează să se reîntoarcă în România, realizat la iniţiativa RomBel (www.rombel.com) şi susţinut de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE.

 

Iniţiatorii proiectului îl descriu ca fiind „o comunitate a expatriaţilor români care au ca viitor proiect (sau chiar au reuşit) să se reîntoarcă în România, după mai mulţi ani petrecuţi în străinătate. Un site cu informaţii utile, ghid de reîntoarcere, poveşti de succes, forum de discuţii, comunitate facebook, job-uri, oportunităţi de afaceri, un loc de întâlnire pentru cei care doresc sa se reîntoarcă acasă.”

 

Mai multe detalii aici: http://reintoarcerea-acasa.ro/

 

 

GHID PRACTIC DESTINAT ROMÂNILOR CARE DORESC SĂ REVINĂ ÎN ŢARĂ

 

Ghid de reîntoarcere în ţară, elaborat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE, conține informații de bază și contacte utile pentru facilitatea procesului de reintegrare în România, oferind detalii despre procedurile privind reînnoirea actelor de identitate și călătorie, înmatricularea autoturismelor, repatrierea bunurilor, informații despre drepturile sociale și asigurările medicale, precum și despre echivalarea și continuarea studiilor.

 

Ghidul de reîntoarcere este disponibil aici: http://www.dprp.gov.ro/inc/uploads/2016/11/Ghid-de-re%C3%AEntoarcere.pdf

 

Mai multe detalii aici: http://www.dprp.gov.ro/ghidul-de-reintoarcere/

 

GHIDUL LUCRĂTORULUI ROMÂN ÎN STRĂINĂTATE*

*Repetat

 

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI PENTRU A LUCRA LEGAL ÎN STRĂINĂTATE

 

Ghid al lucrătorului român în străinătate, realizat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE, a fost elaborat pentru patru ţări: Italia, Germania, Marea Britanie, Ungaria şi conţine informaţii legate de reglementarea muncii, servicii sociale, recunoaşterea şi echivalarea diplomelor, instituţii abilitate să soluţioneze dificultăţile întâmpinate în raporturile de muncă, etc.

 

Ghidurile pentru cele 4 ţări sunt disponibile aici: http://www.dprp.gov.ro/ghidul-lucratorului-roman-in-strainatate/

 

GHIDUL FISCAL AL ROMÂNILOR DIN STRĂINĂTATE*

*Repetat

 

OBLIGAŢIILE FISCALE ALE ROMÂNILOR DIN AFARA GRANIŢELOR

 

Ghidul Fiscal al Românilor din Străinătate, elaborat de Ministerul Finanțelor Publice și Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE, vine în sprijinul cetățenilor români din afara granițelor țării și oferă informații legate de plata și declararea taxelor și impozitelor.

 

În ghid veţi găsi mai multe informaţii despre:

    Ce trebuie făcut la plecarea din ţară;

    Cum se impozitează veniturile (realizate în Romania sau în străinătate) şi care sunt ţările cu care România a încheiat convenţii de evitare a dublei impuneri;

    Plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru românii care au reşedinţa în România sau în străinătate.

 

Ghidul poate fi consultat și descărcat de aici: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/dispora7iulie2016_26_07.pdf

 

PLATĂ TAXE ONLINE*

* Repetat

 

 

ROMÂNII DIN DIASPORA POT ACHITA ONLINE TAXELE ȘI IMPOZITELE

 

De la 1 decembrie, românii din străinătate pot plăti online taxele și impozitele, inclusiv cu un card emis de o bancă din afara României, prin intermediul platformei: https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public.

 

Astfel, românii care muncesc şi trăiesc în afara tării îşi vor putea crea online datele de acces (utilizator și parolă) pentru a-şi putea plăti taxele şi impozitele locale sau amenzile auto.

 

Mai multe detalii despre modalitatea de înregistrare aici: https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/informatii/intrebari-frecvente

 

GHIDUL MEDIULUI ASOCIATIV ROMÂNESC DIN AFARA GRANIŢELOR ŢĂRII*

*Repetat

 

 

 

 

 

 

CONTACT ŞI COMUNICARE CU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH) a reeditat Ghidul care cuprinde o bază de date actualizată a organizațiilor, publicațiilor, posturilor de radio și de televiziune, școlilor și bisericilor românești din comunitățile românești din afara granițelor țării, conform datelor din sursele oficiale, dar şi din informaţiile primite din partea mediului asociativ românesc din diaspora şi comunităţile istorice.

 

Ţinând cont de mobilitatea forţei de muncă, anumite organizaţii, publicaţii, şcoli, posturi de radio şi de televiziune, pot să fie nefuncţionale pe anumite perioade, să îşi desfăşoare activitatea în alte ţări decât în cele menţionate în sursele din ghid sau să presupună modificări de structură.

 

De aceea, IEH solicită tuturor organizaţiilor româneşti din comunităţile istorice şi diaspora să trimită informaţii despre orice modificare apărută sau asociaţie sau publicaţie nou înfiinţată pentru a putea fi introdusă în ediţia online a ´Ghidului Mediului Asociativ Românesc din afara graniţelor ţării´”, spun membrii echipei IEH.

 

Este încurajată înscrierea în Ghid a organizaţiilor dvs., astfel încât acesta să devină un instrument de lucru şi de conectare. Adresa la care pot fi trimise informaţiile este comunicare@ieh.ro.

Ediţia revizuită a Ghidului poate fi accesată în format online aici: http://www.ieh.ro/inc/uploads/2016/11/gridul_mediului_asociativ_romanesc.pdf

Mai multe detalii aici: http://www.ieh.ro/ieh-solicita-asociatiilor-romanesti-din-afara-granitelor-tarii-informatii-pentru-actualizarea-ghidului-mediului-asociativ-romanesc-din-afara-granitelor-tarii/ sau aici: http://www.ieh.ro/ieh-a-lansat-editia-a-ii-a-revizuita-a-ghidul-mediului-asociativ-romanesc-din-afara-granitelor-tarii/

 

STRATEGIE PENTRU DIASPORA*

* Repetat

 

 

 

 

 

 

 

 

DIASPORA, PARTENER LA DEZVOLTAREA ROMÂNIEI

 

„Diaspora – partener pentru dezvoltarea României” reprezintă contribuția Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE la elaborarea Strategiei pentru relațiile cu românii de peste hotare 2017-2020 (document disponibil aici: http://www.dprp.gov.ro/inc/uploads/2016/11/viziune-29.11.2016-.pdf).

 

Plecând de la premisa că diaspora română a devenit o prioritate transversală pentru activitatea guvernamentală și a instituțiilor publice, acest document propune trecerea de la o abordare de tip asistențial, la un model participativ în care organizațiile, asociațiile și persoanele din diaspora și din comunitățile istorice sunt parteneri ai instituțiilor guvernamentale în definirea politicilor publice care îi vizează.

 

Mai multe detalii aici: http://www.dprp.gov.ro/diaspora-partener-pentru-dezvoltarea-romaniei/

 

CONDOLEANŢE

 

 

 

 

MESAJ DE CONDOLEANȚE TRANSMIS ÎN URMA EVENIMENTELOR TRAGICE DE LA ANKARA ȘI BERLIN

 

Marţi, 20 decembrie, Administrația Prezidențială a transmis, prin domnul Bogdan Aurescu, Consilier Prezidențial, Departamentul Politică Externă, un mesaj de condoleanțe în urma evenimentelor tragice de la Ankara și Berlin.

 

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

 

„Exprim, în numele Administrației Prezidențiale, sincere condoleanțe familiilor îndoliate, autorităților germane și poporului german pentru victimele nevinovate, morți și răniți, din Piața de Crăciun din Berlin. Ceea ce s-a întâmplat la Berlin, în Breitscheidplatz, este o tragedie greu de imaginat.

 

Europa este din păcate astăzi pentru a doua oara supusă doliului, după atentatul de la Ankara, căruia i-a căzut victima ambasadorul Federației Ruse în Turcia.

 

Asasinarea unui diplomat, care prin definiția profesiei trebuie să fie un om al negocierii, dedicat atingerii obiectivului de menținere a păcii și securității internaționale prin mijloace exclusiv pașnice, prin opoziție cu orice act de violență, este un act revoltător. România este alături de familia îndoliată și de autoritățile ruse.”

 

http://www.presidency.ro/ro/media/mesaje/mesaj-de-condoleante-transmis-in-urma-evenimentelor-tragice-de-la-ankara-si-berlin

 

===================================================================

 

Buletin Informativ publicat de: Administratia Prezidentiala a Romaniei – Departamentul pentru Relatia cu Romanii din Afara Granitelor – Adresa: B-dul Geniului, Nr. 1-3, Sector 6, Bucuresti 060116, Romania – Telephone: 001-40-21-319-3129 – Facsimile: +40-21-312-0433 – E-mail address: diaspora@presidency.ro – Website address: www.presidency.ro