«

»

e-DiaspoRO

 

 

Buletin Informativ nr. 53 din 17 Februarie 2017

 

 

 

 

 

 

BUGET

 

 

 

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI A PROMULGAT LEGEA BUGETULUI DE STAT DAR A CERUT GUVERNULUI MAI MULTĂ RESPONSABILITATE

 

Joi, 16 februarie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

 

Preşedintele României a declarat:

 

Așa cum am promis la începutul săptămânii, am făcut o analiză a bugetului și a bugetului de asigurări sociale. Această analiză aprofundată a confirmat tot ce am spus și data trecută. Veniturile la buget sunt, așa cum au spus unii, optimiste. Eu spun supraapreciate.

 

Cheltuieli sunt prevăzute în sumă foarte mare. Abordarea hiperoptimistă a bugetului se poate vedea, de exemplu, făcând o comparație între veniturile la bugetul general consolidat de anul trecut și ce se prevede pentru anul acesta, unde se constată o creștere de 14%, fără să fie vreo explicație undeva cum se ajunge la această creștere fenomenală. 14% este foarte mult pentru bugetul general consolidat. De asemenea, se confirmă că există prevăzute credite de angajament într-o sumă nemaivăzută, de peste 50 de miliarde.

 

Totuși, am decis astăzi, și am și făcut-o deja, am promulgat atât bugetul, cât și bugetul asigurărilor sociale. Țara are nevoie de buget și Guvernul, care s-a angajat să execute acest buget, acum are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru.

 

Pentru Guvern, am un mesaj simplu. În cursul acestui exercițiu bugetar, pe care tocmai l-am promulgat, cer Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate și responsabilitate.

 

Vedeţi aici şi înregistrarea video a declaraţiei de presă: http://www.presidency.ro/ro/media/declaratii-de-presa/declaratie-de-presa1487246563

 

 

ÎNTÂLNIREA PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI CU PREMIERUL ŞI MINISTRUL FINANŢELOR

 

Marţi, 14 februarie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, la finalul întâlnirii cu Prim-ministrul Guvernului României, domnul Sorin Grindeanu, și cu Ministrul Finanţelor Publice, domnul Viorel Ștefan.

 

Preşedintele României a declarat:

 

“Am primit ieri de la Parlament Legea bugetului și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Mi s-a părut corect cunosc opinia Guvernului înainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere în Parlament. Am avut această discuție astăzi cu Prim-ministrul și Ministrul Finanțelor.

 

Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic și riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate. Pe de altă parte, se prevăd cheltuieli foarte mari.

 

Există riscul real se depășească deficitul de 3%. Nu putem nu vedem aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la așa-numitele credite de angajament. Sunt credite de angajament prevăzute, în sume de 54 de miliarde, care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori.

 

Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu, pe care probabil îl va transmite și în spațiul public. În zilele următoare, împreună cu echipa mea, vom aprofunda analiza acestor două bugete. Sigur, vom avea în vedere și punctele de vedere prezentate astăzi de Prim-ministru și de Ministrul Finanțelor, dar, în ansamblu, trebuie recunosc sunt îngrijorat.”

 

Vedeţi declaraţia de presă a Preşedintelui României aici: http://www.presidency.ro/ro/media/declaratii-de-presa/declaratia-de-presa-a-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-sustinuta-la-finalul-intalnirii-cu-prim-ministrul-guvernului-romaniei-domnul-sorin-grindeanu-si-cu-ministrul-finantelor-publice-domnul-viorel-stefan

 

Vedeţi scrisoarea de invitaţie aici: http://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/scrisoare-transmisa-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis-prim-ministrului-romaniei-domnul-sorin-mihai-grindeanu1486981420

 

DIICOT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BILANŢUL ANUAL AL DIRECŢIEI DE INVESTIGARE A INFRACŢIUNILOR DE CRIMINALITATE ORGANIZATĂ ŞI TERORISM (DIICOT)

 

Joi, 16 februarie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut o alocuțiune la prezentarea bilanţului anual al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

 

Între altele, Preşedintele României a declarat:

 

„(…) Rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este unul esenţial la nivelul societăţii. (…)

 

Un stat nu poate avea o economie puternică atunci când criminalitatea organizată este mare. Forţa financiară a grupărilor interlope sau criminalitatea informatică afectează profund siguranţa statului şi economia României, având şi un impact puternic asupra colectării veniturilor la bugetul de stat.

 

De aceea, este foarte important ca DIICOT aibă instrumentele potrivite pentru a contracara aceste atentate la dezvoltarea democratică a statului şi pentru a interveni eficient.

 

Aceste obiective nu pot fi atinse fără a exista, în primul rând, o legislaţie coerentă. (…) [I]nstituţiile care asigură lupta împotriva criminalităţii devin eficiente atunci când legile sunt făcute cu inteligenţă, cu bună credinţă şi urmăresc întărească statul de drept, nu îl slăbească.

 

Pentru a putea investi în serviciile publice necesare societăţii trebuie, pe de o parte, combatem şi destructurăm reţelele criminale care operează contra legii şi, pe de altă parte, recuperăm prejudiciile create. (…)

 

Profesionalismul, integritatea şi independenţa sunt valori care caracterizează activitatea procurorilor DIICOT, ca şi a tuturor magistraţilor din România. Ele trebuie protejate şi promovate, pentru sunt valori inerente statului de drept şi unei societăţi democratice europene.

 

Recentele iniţiative ale Executivului în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei penale ar fi avut drept consecinţă nu numai scăderea în intensitate a luptei anticorupţie, ci şi repercusiuni grave şi asupra speţelor aflate în competenţa DIICOT.

 

Am apreciat promptitudinea cu care instituţia dumneavoastră a reacţionat în mod public, semnalând faptul adoptarea unor asemenea acte normative ar creşte riscul apariţiei unor condiţii favorizante pentru fenomenele infracţionale.

România se află într-un moment de răscruce, şi împreună trebuie decidem pe ce drum vom merge de acum înainte: pe drumul democraţiei, statului de drept şi al justiţiei independente, sau pe drumul corupţiei, lipsei de profesionalism şi al abuzurilor instituţionale.

 

Vedeţi aici întreaga alocuţiune: http://www.presidency.ro/ro/media/discursuri/alocutiunea-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-sustinuta-la-bilantul-anual-al-directiei-de-investigare-a-infractiunilor-de-criminalitate-organizata-si-terorism

 

BREXIT

 

 

 

NEGOCIATORUL ŞEF UE PENTRU BREXIT, LA COTROCENI

 

Joi, 16 februarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit la Palatul Cotroceni pe domnul Michel Barnier, negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit.

 

În comunicatul de presă emis de Administraţia Prezidenţială se menţionează:

 

În cadrul întâlnirii, Preşedintele României a exprimat aprecierea faţă de maniera în care Comisia Europeană cooperează cu statele membre în dosarul referitor la retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

În cadrul discuţiilor, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România are ca principală prioritate faptul ca prevederile Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană să asigure protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români aflaţi în Regatul Unit. Astfel, aceştia ar trebui să beneficieze de drepturile deja dobândite şi ulterior Brexit-ului.

 

Preşedintele României a insistat asupra importanței negocierii cât mai curând posibil a acestor aspecte legate de drepturile cetăţenilor Uniunii Europene aflaţi în Marea Britanie. De asemenea, şeful statului a precizat că este necesar să se abordeze în prima fază a negocierilor şi chestiunile financiare implicate de retragerea Marii Britanii din UE.

 

Preşedintele României a subliniat importanţa deosebită a prezervării unităţii celor 27 de state membre ale Uniunii în negocierile privind Brexit-ul. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că țara noastră susține continuarea unei cooperări strânse a Uniunii Europene cu Marea Britanie în domeniile de interes comun şi după retragerea acesteia din Uniune.

 

La rândul său, Michel Barnier a făcut o prezentare a stadiului pregătirilor pentru începerea negocierilor cu Regatul Unit al Marii Britanii. Au fost prezentate etapele şi calendarul procesului, precum şi strategia avută în vedere pentru desfăşurarea negocierilor.

 

Negociatorul şef al Uniunii pentru Brexit a subliniat rolul important pe care România îl va avea în acest proces, ca stat care va deţine Preşedinția Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019, perioadă în care este de aşteptat să aibă loc ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

Vedeţi aici comunicatul de presă: http://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/primirea-negociatorului-sef-al-comisiei-europene-pentru-brexit-domnul-michel-barnier

 

MESAJ

 

 

 

 

 

 

 

 

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI ÎL FELICITĂ PE NOUL PREŞEDINTE AL REPUBLICII FEDERALE GERMANIA

 

Duminică, 12 februarie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de felicitare noului Preşedinte ales al Republicii Federale Germania, domnul Frank-Walter Steinmeier:

 

Relația dintre România și Germania este una excelentă, de natură strategică, aspect confirmat de intensitatea dialogului nostru politic, a cooperării economice şi sectoriale, a legăturilor interumane, dar și prin împărtășirea acelorași valori democratice fundamentale.

 

România reprezintă, la nivel european şi regional, un partener de încredere şi stabil al Germaniei, dar şi un promotor convins, pe care se poate conta, al necesităţii de consolidare a proiectului european.

 

În acelaşi timp, Germania este deja de mulţi ani primul partener comercial al României şi al treilea investitor în ţara noastră, iar potenţialul de dezvoltare al acestei dimensiuni continuă fie unul ridicat. Nu în ultimul rând, pe români şi germani îi leagă o prietenie profundă, care se datorează mai ales convieţuirii de secole a românilor, saşilor şi şvabilor în Transilvania, Banat şi Bucovina. Lor li se adaugă cei aproximativ jumătate de milion de români stabiliţi în Germania. 

 

Anul 2017 are o simbolistică aparte prin aniversarea a 50 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și a 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa. Îmi exprim speranța vom avea cât mai curând oportunitatea unei întâlniri în care marcăm împreună importanța acestui moment.”

Vedeţi aici mesajul: http://www.presidency.ro/ro/media/mesaje/mesajul-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-transmis-presedintelui-ales-al-republicii-federale-germania

 

ACTUALIZARE CERERI DE FINANŢARE

 

 

 

 

SESIUNE DESCHISĂ DE FINANŢĂRI NERAMBURSABILE DISPONIBILE PENTRU ROMÂNII DE PESTE HOTARE

 

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunţă că a fost deschisă sesiunea de finanţări nerambursabile, cu posibilitatea trimiterii cererilor de finanţare pe tot parcursul anului.

 

Pentru a beneficia de finanţarea nerambursabilă este necesară existenţa unor surse de finanţare proprii sau atrase ale solicitantului în cuantum de minim 10% din valoarea totală a finanţării acordate.

 

Pentru mai multe detalii consultaţi Ghidul Beneficiarului 2017: http://www.dprp.gov.ro/inc/uploads/2016/11/Ghidul-Beneficiarului-2017.pdf

 

Cererea de finanțare, însoțită de documentele aferente (v pagina 6 din Ghid), poate fi trimisă electronic la adresa de e-mail: cabinet.ministru@mprp.gov.ro.

 

Toate documentele de finanţare se găsesc în format editabil aici: http://www.dprp.gov.ro/finantare/

 

 

* * *

 

Datorită reorganizării Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), persoanele care au depus cereri de finanţare tre DPRRP în perioada 15 octombrie – 1 decembrie 2016, sunt invitate să completeze o declarație prin care opteze fie pentru:

  • renunţarea la cererea de finanţare depusă la DPRRP, fie pentru
  • menţinerea si preluarea cererii de către MRP.

 

Mai multe detalii aici: http://www.dprp.gov.ro/in-atentia-celor-care-au-depus-proiecte-de-finantare-catre-dprrp-spre-finalul-anului-2016/

 

=====================================================

 

Buletin Informativ publicat de: Administratia Prezidentiala a Romaniei – Departamentul pentru Relatia cu Romanii din Afara Granitelor – Adresa: B-dul Geniului, Nr. 1-3, Sector 6, Bucuresti 060116, Romania – Telephone: 001-40-21-319-3129 – Facsimile: +40-21-312-0433 – E-mail address: diaspora@presidency.ro – Website address: www.presidency.ro