«

»

e-DiaspoRO

 

 

Buletin Informativ nr. 54 din 24 Februarie 2017

 

 

 

 

 

MODIFICAREA CODURILOR PENALE

 

 

 

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI A PROMULGAT LEGILE DE RESPINGERE ŞI ABROGARE A OUG 13/2017 CARE MODIFICAU CODURILE PENALE

 

Vineri, 24 februarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, următoarele decrete:

 

  • Decret pentru promulgarea Legii privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală;
  • Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 14/2017 privind abrogarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

 

Vedeţi aici comunicatul de presă: http://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/decrete-semnate-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis1487924750

 

DNA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis şi Procurorul Şef DNA, doamna Codruţa Koveşi

 

 

 

 

BILANŢUL ANUAL AL DIRECŢIEI NAŢIONALE ANTICORUPŢIE (DNA)

 

Joi, 23 februarie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut la Cercul Militar Naţional, o alocuțiune în cadrul ședinței de bilanț privind activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe anul 2016.

 

În Raportul de bilanţ al DNA din 2016, se arată că:

 

Instanțele de judecată au condamnat definitiv un număr de 879 inculpați, trimiși în judecată prin rechizitoriile emise de procurorii anticorupție. Printre persoanele condamnate definitiv sunt: 1 europarlamentar în Parlamentul European, 1 ministru, 7 deputați (dintre care 1 și vicepremier al guvernului), 1 senator,

1 administrator de societate comercială (deputat la data trimiterii în judecată),

1 primar de comună (senator la data emiterii rechizitoriului), 9 judecători,

2 prefecți, 1 subprefect, 5 președinți consiliu județean, 4 vicepreședinți consiliu județean, 28 de primari.

 

Între altele, Preşedintele României a declarat:

 

Au trecut aproape 15 ani de când a fost constituit Parchetul Național Anticorupție în anul 2002, precursorul DNA, iar România a demonstrat, pe parcursul acestei perioade, că a reușit să își mărească, din punct de vedere instituțional, capacitatea de a lupta împotriva corupției, pentru consolidarea statului de drept.

 

De la an la an, încrederea cetățenilor în justiție a crescut, iar succesul luptei anticorupție a ajuns să fie apreciat nu doar intern, ci şi la nivel internațional, ţara noastră fiind în punctul de a exporta acest model în regiune.(…)

 

În tot acest interval nu numai capacitatea statului de a face față provocărilor ce țin de corupție a crescut, dar, lucru extrem de important, și mentalitățile s-au schimbat.

 

Am avut dovada acestui fapt recent, când am văzut cu toţii cetățenii României anului 2017 nu mai tolerează minciuna, corupția sau compromisul. Dimpotrivă, aceşti oameni au așteptări pe măsură de la instituțiile statului, au așteptări ca viața publică aibă în centrul ei respectarea legii și integritatea.

 

La noi s-a întâmplat un lucru extraordinar, principiile abstracte şi valorile fundamentale care stau la baza statului de drept au devenit preocupări concrete pentru cetăţeni.

 

Iar când acestea au fost puse în mod brutal în pericol, a existat o reacţie civică fără precedent. România a devenit nu numai un model de bune practici instituţionale în materie de luptă anticorupţie, ci şi o sursă de inspiraţie pentru cetăţenii altor state de a manifesta şi a-şi exprima în mod public refuzul de a mai accepta actele de corupţie.

 

Începutul acestui an ne-a găsit într-un context în care lupta anticorupție a fost pusă în mod real la încercare.

 

Indignarea și mobilizarea fără precedent a românilor din ultima lună, ca și reacțiile partenerilor externi sunt semnale clare ţara noastră trebuie își continue parcursul de consolidare a democrației și statului de drept și, în acest sens, continuarea luptei anticorupție este o cerință esențială dacă ne dorim un stat modern.

 

De altfel, încercările Executivului de a modifica legislaţia penală au fost amendate în raportul MCV de anul acesta (…).

 

Ordonanța nr. 13, nefericita Ordonanță 13 din 2017, a fost abrogată, măsurile amenințătoare la adresa luptei anticorupție au fost retrase și sabia lui Damocles pare a fi fost, pentru moment, îndepărtată.

 

Avem o legislaţie adesea deficitară, care generează probleme de interpretare. În mod incontestabil, ea trebuie amendată, dar măsuri precum cele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală sau legi de grațiere colectivă au nevoie de o dezbatere amplă în spațiul public, de transparență și responsabilitate în procesul de luare a deciziilor.

 

Sunt aspecte de neignorat în România anului 2017. (…)

 

Întregul proces decizional trebuie realizat cu o consultare reală a sistemului judiciar, cel care este chemat aplice astfel de măsuri.

 

În acest sens, acțiunile mele, ca Președinte, au fost de fiecare dată în spiritul asigurării unei cooperări loiale între instituții și, de aceea, în tot procesul decizional care va urma, am încredere DNA și instituțiile din sistemul judiciar vor juca un rol activ prin prisma pozițiilor avizate pe care le pot expune, bazate pe activitatea lor de zi cu zi.

 

Datele şi cifrele din raportul de activitate arată într-adevăr faptul lupta DNA împotriva marii corupții duce la bunăstare socială, lucru care se va reflecta în primul rând în buzunarele cetățenilor.

 

Din acest punct de vedere, un subiect extrem de important rămâne cel al recuperării prejudiciilor produse statului prin fapte de corupţie comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovăţia, prin decizie judecătorească definitivă. (…)

 

O societate în care lupta anticorupţie este eficientă este una în care cei care au fost găsiţi vinovaţi nu se mai bucură în continuare de banii sau bunurile dobândite prin încălcarea legii.

 

Lupta împotriva corupţiei prin mijloacele legale de care dispune statul este necesară şi trebuie continuată.

 

Dar ea nu va fi suficientă pentru a combate definitiv acest flagel fără componenta de prevenire, care trebuie capete din ce în ce mai multă substanţă.

 

În acest domeniu, profilaxia trebuie însemne integritate şi responsabilitate la nivelul conducerii tuturor instituţiilor publice. Este, de altfel, şi una dintre aşteptările legitime ale societăţii în ceea ce priveşte reforma administraţiei publice.

 

Importanța continuării eforturilor făcute în domeniul transparenței și integrității publice, recuperarea prejudiciilor, dimensiunea de prevenție sau eforturile în direcția promovării educației juridice sunt doar câteva dintre măsurile pentru realizarea cărora este nevoie de cooperare.

 

Nu putem reuşim în acest demers care pune pe primul loc integritatea și interesul general al cetățenilor fără punți reale între instituțiile statului.

 

România se află într-un moment în care poate păşi cu încredere pe drumul democraţiilor consolidate, în care mecanismele statului de drept sunt independente de voinţa politică.

 

Este nevoie de foarte mult echilibru şi înţelepciune din partea tuturor părţilor implicate pentru ca progresele făcute până acum nu fie pierdute. Ceea ce trebuie primeze este dezideratul României de a deveni un stat puternic, care apără interesele cetăţenilor săi.

 

În această nouă paradigmă, DNA rămâne o instituţie cheie, cu un rol esenţial în combaterea fenomenului corupţiei şi al respectării legii.

 

Prin activitatea dumneavoastră de anul trecut, aţi arătat obiectivele pe care vi le-aţi asumat pot fi transformate în realități palpabile.

 

Închei prin a reasigura de faptul veți avea în mine un partener și un sprijin necondiționat în consolidarea statului de drept, fiindcă este convingerea mea fermă dezvoltarea reală a României depinde de asta!

 

Vedeţi aici întreaga alocuţiune:

http://www.presidency.ro/ro/media/discursuri/alocutiunea-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-sustinuta-in-cadrul-sedintei-de-bilant-privind-activitatea-directiei-nationale-anticoruptie-pe-anul-2016

 

Vedeţi aici sinteza Raportului de activitate al DNA în 2016: http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8039

 

Alocuţiunea Procurorului Şef al DNA aici: http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8038

 

REMANIERE GUVERNAMENTALĂ

 

 

 

 

PRIMA SCHIMBARE ÎN COMPONENŢA GUVERNULUI: 4 NOI MINIŞTRI

 

Joi, 23 februarie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură a unor membri ai Guvernului.

 

Între altele, Preşedintele României a declarat:

 

Domnule Prim-ministru, iată că, după relativ puțin timp, ne întâlnim aici, în Sala Unirii, pentru prima remaniere guvernamentală. Dar circumstanțele sunt deosebite și cred această mișcare este una bună.

 

Doamnă Ministru, domnilor Miniștri, doresc succes, doresc un mandat bun!

 

Înțeleg această remaniere, pe care mi-a propus-o Prim-ministrul, ca o mișcare de întărire a echipei guvernamentale.

 

În același timp, am constatat acum, înainte ajung în Sala Unirii, mi-au parvenit de la Parlament două legi, Legea de respingere a Ordonanței 13 și de aprobare a Ordonanței 14. Voi promulga aceste legi mâine. Și atunci avem întrunite toate condițiile pentru a trece, domnule Prim-ministru, la normalizarea situației.

 

Am menționat într-o alocuțiune recentă care sunt, după părerea mea, marjele de mișcare pentru revenirea la o muncă pozitivă, normală și în interesul României din partea Guvernului, și consider ele sunt întrunite.

 

Așadar, nu îmi rămâne decât doresc mult succes, reușiți transformați acest Guvern într-o echipă puternică, care va face exact lucrul pe care îl așteaptă românii guverneze eficient, în interesul României și în interesul românilor.

 

Vedeţi aici alocuţiunea: http://www.presidency.ro/ro/media/discursuri/alocutiunea-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-sustinuta-in-cadrul-ceremoniei-de-depunere-a-juramantului-de-investitura-a-unor-membri-ai-guvernului

 

EXTERNE

 

Ministrul sud-coreean al Afacerilor Externe, domnul Yun Byung-se şi Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis

 

ROMÂNIA – COREEA DE SUD: SINGURUL PARTENERIAT STRATEGIC AL ROMÂNIEI CU O ȚARĂ DE PE CONTINENTUL ASIATIC

 

Luni, 20 februarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit pe Ministrul sud-coreean al Afacerilor Externe, domnul Yun Byung-se, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează la București.

 

Discuţiile cu ministrul sud-coreean au privit consolidarea relaţiei politice și economice bilaterale și situația de securitate din Peninsula Coreeană.

 

Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru intensificarea dialogului politic la nivel înalt și consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, singurul parteneriat de acest nivel dezvoltat de România cu o țară de pe continentul asiatic, cu accent pe cooperarea economică.

 

Ministrul Yun Byung-se a accentuat importanţa acordată de Republica Coreea relaţiei de parteneriat strategic cu România, care are, la fel ca şi ţara sa, o relaţie strategică puternică cu Statele Unite, ambele state având vecinătăţi care pun probleme complexe. Oficialul sud-coreean a evidenţiat dorinţa puternică a ţării sale de a dezvolta o relaţie cât mai strânsă cu România în plan politic şi economic, în acest din urmă domeniu exprimând interes pentru oportunităţi de afaceri în ţara noastră în infrastructură, energie, IT, mediu şi altele.

 

Președintele Klaus Iohannis a arătat că România va continua să condamne încălcările, de către autoritățile de la Pyongyang, ale Rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, care solicită stoparea dezvoltării armelor de distrugere în masă și a programelor balistice ale R.P.D.C., ministrul sud-coreean exprimând mulţumirile ţării sale pentru conduita constantă a României.

 

În context, cei doi interlocutori au reliefat necesitatea continuării eforturilor comunității internaționale vizând denuclearizarea, pacea şi securitatea Peninsulei Coreene, subliniind importanța implementării cu consecvență a sancțiunilor internaționale împotriva R.P.D.C.

 

Vedeţi aici întregul comunicat de presă: http://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/primirea-ministrului-afacerilor-externe-al-republicii-coreea-domnul-yun-byung-se

 

ACTUALIZARE CERERI DE FINANŢARE (reluat)

 

 

 

 

FINANŢĂRI NERAMBURSABILE DISPONIBILE PENTRU ROMÂNII DE PESTE HOTARE SESIUNE DESCHISĂ PE TOT PARCURSUL ANULUI

 

A fost deschisă sesiunea de finanţări nerambursabile susţinute de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, cu posibilitatea trimiterii cererilor de finanţare pe tot parcursul anului.

 

Pentru a beneficia de finanţarea nerambursabilă este necesară existenţa unor surse de finanţare proprii sau atrase ale solicitantului în cuantum de minim 10% din valoarea totală a finanţării acordate.

 

Pentru mai multe detalii consultaţi Ghidul Beneficiarului 2017: http://www.dprp.gov.ro/inc/uploads/2016/11/Ghidul-Beneficiarului-2017.pdf

 

Cererea de finanțare, însoțită de documentele aferente (v pagina 6 din Ghid), poate fi trimisă electronic la adresa de e-mail: cabinet.ministru@mprp.gov.ro.

 

Toate documentele de finanţare se găsesc în format editabil aici: http://www.dprp.gov.ro/finantare/

 

* * *

 

TREBUIE ACTUALIZATE CERERILE DEPUSE LA DPRRP ÎN PERIOADA

15 OCTOMBRIE – 1 DECEMBRIE 2016

 

Datorită reorganizării Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), persoanele care au depus cereri de finanţare către DPRRP în perioada 15 octombrie – 1 decembrie 2016, sunt invitate să completeze o declarație prin care să opteze fie pentru:

  • renunţarea la cererea de finanţare depusă la DPRRP, fie pentru
  • menţinerea si preluarea cererii de către MRP.

 

Mai multe detalii aici: http://www.dprp.gov.ro/in-atentia-celor-care-au-depus-proiecte-de-finantare-catre-dprrp-spre-finalul-anului-2016/

 

=================================================================

 

Buletin Informativ publicat de: Administratia Prezidentiala a Romaniei – Departamentul pentru Relatia cu Romanii din Afara Granitelor – Adresa: B-dul Geniului, Nr. 1-3, Sector 6, Bucuresti 060116, Romania – Telephone: 001-40-21-319-3129 – Facsimile: +40-21-312-0433 – E-mail address: diaspora@presidency.ro – Website address: www.presidency.ro