«

»

e-DiaspoRO

 

 

Buletin Informativ nr. 43 din 9 Decembrie 2016

 

 

 

 

1 DECEMBRIE

 

 

 

MESAJUL PREŞEDINTELUI KLAUS IOHANNIS ADRESAT TUTUROR ROMÂNILOR, ORIUNDE S-AR AFLA

 

Joi, 1 Decembrie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis un mesaj video cu ocazia Zilei Naționale a României.

 

Înregistrarea mesajului video poate fi urmărită aici: https://www.facebook.com/klausiohannis/?fref=ts

 

 

RECEPŢIE DE ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

 

Joi, 1 decembrie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut, la Palatul Cotroceni, un discurs în cadrul recepţiei oferite cu ocazia Zilei Naţionale a României.

 

Preşedintele a declarat între altele:

Dragi români,

 

Închei prin a vă mulțumi pentru ceea ce faceți zi de zi, fiecare în domeniul său, la locul său, în familie, în comunitate, cu partea sa de contribuție, pentru ca România să fie o țară mai bună, mai prosperă și mai puternică.

 

La mulți ani, români! La mulți ani, România!”

 

Vedeţi aici întreaga alocuţiune: http://www.presidency.ro/ro/media/discursuri/receptie-oferita-cu-prilejul-zilei-nationale-a-romaniei

 

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A LUPTEI ÎMPOTRIVA CORUPȚIEI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPRIJIN PENTRU LUPTA ANTICORUPŢIE

 

Vineri, 9 decembrie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut la Palatul Cotroceni, o declarație de presă cu prilejul Zilei internaţionale a luptei împotriva corupţiei.

 

Preşedintele a declarat între altele:

Corupția înseamnă sărăcie. Corupția înseamnă stagnare. Corupția înseamnă dispreț pentru cetățeni, dispreţ pentru lege. Cum am mai spus o dată, corupţia ucide.

 

De aceea, îmi doresc o Românie fără corupție. De aceea, am spus de fiecare dată că eu sprijin lupta anticorupţie. De aceea, cred că este foarte important ca în România lupta anticorupţie să continue în forţă.

 

Apreciez în mod deosebit activitatea Direcției Naționale Anticorupție și a celor care și-au făcut datoria pentru ca astăzi România să nu mai figureze pe lista țărilor corupte, ci să fie un exemplu de acțiune și determinare în lupta anticorupție.

 

Lupta anticorupție trebuie să continue până când respectarea legii și corectitudinea devin normalitate, devin regula, până când construim o societate care ea însăși nu mai suportă, nu mai tolerează corupția. Cred că suntem pe drumul cel bun, dar este important să continuăm, și, ca să continuăm bine, este nevoie să votăm.

 

Cu această ocazie, Preşedintele a transmis şi un îndemn de a participa la alegerile parlamentare care au loc duminică, 11 noiembrie:

“Mergeți la vot și nu lăsați pe altul să hotărască în locul vostru ce se întâmplă cu România noastră. Indiferent dacă aveți o opțiune sau încă nu aveți o opțiune, este important să mergeți să votați. S-a spus în aceste zile că această campanie electorală nu a reușit să emoționeze, nu a reușit să producă o emoție, cum au reușit alte campanii electorale.

 

Totuși, ziua votului produce emoții. Duminică, mergem și alegem Parlamentul României pentru următorii patru ani. Este o alegere importantă. Este importantă pentru că vrem împreună să continuăm să facem România mai bună. Este importantă fiindcă trebuie împreună să construim o Românie puternică și prosperă.

 

Absenteismul nu este niciodată o soluție în ziua votului. În democrație, alegătorul devine activ și participant numai în ziua votului. Nu ratați, dragi români, această ocazie! Mergeți și votați, chiar dacă vă hotărâți în ultimul moment pe cine să votați!”

 

Vedeţi aici întreaga declaraţie de presă:

http://www.presidency.ro/ro/media/declaratii-de-presa/declaratie-de-presa1481271226

 

CONSTITUŢIE

 

 

 

 

 

25 DE ANI DE LA ADOPTAREA CONSTITUȚIEI

 

Joi, 8 decembrie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut, la Palatul Parlamentului, o alocuțiune în cadrul Simpozionului național „Tradiții, prezent și  perspective ale constituționalismului românesc”, dedicat împlinirii a 25 de ani de la adoptarea Constituției din 8 decembrie 1991.

 

Preşedintele a declarat între altele:

8 Decembrie 1991 reprezintă pentru istoria recentă data la care a fost adoptată prin votul cetățenilor noua Constituție a României postcomuniste, marcând astfel intrarea într-o nouă etapă a dezvoltării sale constituționale.

 

De la acel moment s-au scurs 25 de ani și putem afirma astăzi că România a avut un cadru constituțional solid, care a consfințit un angajament pentru democrație, stat de drept, garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale individului. (…)

 

Curtea Constituţională a garantat prin jurisprudența sa respectarea valorilor constituționale, atât în cadrul raporturilor dintre autoritățile statului, cât și în raporturile lor cu cetățenii.

 

Îmi doresc și ne doresc ca instanța de contencios constituțional să rămână în continuare vigilentă și să protejeze constant esența regimului democratic din România.”

 

Vedeţi aici întreaga alocuţiune: http://www.presidency.ro/ro/media/discursuri/participare-la-simpozionul-national-traditii-prezent-si-perspective-ale-constitutionalismului-romanesc-dedicat-implinirii-a-25-de-ani-de-la-adoptarea-constitutiei-din-8-decembrie-1991

 

GHID DE REÎNTOARCERE

 

 

 

 

 

 

GHID PRACTIC DESTINAT ROMÂNILOR CARE DORESC SĂ REVINĂ ÎN ŢARĂ

 

Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a elaborat un Ghid de reîntoarcere în ţară (disponibil aici: http://www.dprp.gov.ro/inc/uploads/2016/11/Ghid-de-re%C3%AEntoarcere.pdf).

 

Ghidul conține informații de bază și contacte utile pentru facilitatea procesului de reintegrare în România, oferind detalii despre procedurile privind reînnoirea actelor de identitate și călătorie, înmatricularea autoturismelor, repatrierea bunurilor, informații despre drepturile sociale și asigurările medicale, precum și despre echivalarea și continuarea studiilor.

 

Mai multe detalii aici: http://www.dprp.gov.ro/ghidul-de-reintoarcere/

 

STRATEGIE PENTRU DIASPORA

 

 

DIASPORA, PARTENER LA DEZVOLTAREA ROMÂNIEI

 

„Diaspora – partener pentru dezvoltarea României” reprezintă contribuția MAE/DPRRP la elaborarea Strategiei pentru relațiile cu românii de peste hotare 2017-2020 (document disponibil aici: http://www.dprp.gov.ro/inc/uploads/2016/11/viziune-29.11.2016-.pdf).

 

Plecând de la premisa că diaspora română a devenit o prioritate transversală pentru activitatea guvernamentală și a instituțiilor publice, acest document propune trecerea de la o abordare de tip asistențial, la un model participativ în care organizațiile, asociațiile și persoanele din diaspora și din comunitățile istorice sunt parteneri ai instituțiilor guvernamentale în definirea politicilor publice care îi vizează.

 

Mai multe detalii aici: http://www.dprp.gov.ro/diaspora-partener-pentru-dezvoltarea-romaniei/

 

PLATI ONLINE

 

 

 

ROMÂNII DIN DIASPORA POT ACHITA ONLINE TAXELE ȘI IMPOZITELE

 

De la 1 decembrie, românii din străinătate pot plăti online taxele și impozitele, inclusiv cu un card emis de o bancă din afara României, prin platforma https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public.

 

Astfel, românii care muncesc şi traiesc în afara tării îşi vor putea genera online datele de acces (utilizator și parolă) pentru platformă, prin intermediul căreia vor putea plăti taxele şi impozitele locale sau amenzile auto.

 

Mai multe detalii despre modalitatea de înscriere aici: https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/informatii/intrebari-frecvente

 

 

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 (din nou 2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CÂTEVA RĂSPUNSURI CU PRIVIRE LA VOTUL ÎN STRĂINĂTATE

 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat „Q&A – Întrebări frecvente referitoare la votul în străinătate” care prezintă alegătorilor români din străinătate informaţii referitoare la condiţiile de exercitare a dreptului de vot la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.

 

Votul pe înţelesul tuturor

Răspunsuri simple şi clare la cele mai frecvente întrebări cu privire la votul în străinătate sunt disponibile aici: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/2016.11.21_anexa_3_qa.pdf

 

Informaţii suplimentare cu privire la exercitarea dreptului de vot sunt disponibile în Ghidul alegătorului român din străinătate: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/2016.11.18_ghidul_alegatorului_roman_din_strainatate.pdf

 

Unde votaţi?

Lista integrală a celor 417 secţii de votare din străinătate este disponibilă aici: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/2016.11.071_sectii_de_votare_mo_(3).pdf

(Pentru alegerile parlamentare din 2016, sunt cu 111 mai multe secţii de votare decât la alegerile parlamentare din 2012 și cu 123 mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2014.)

 

Consultaţi harta

Pentru cea mai apropiată secţie de votare, aveţi la dispoziţie Harta interactivă a secţiilor de votare în străinătate, disponibilă aici: http://www.mae.ro/locatiile_secţiilor_de_votare

 

Detalii

Mai multe detalii despre condiţiile de exercitare a dreptului de vot la alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor din 11 decembrie 2016, aici: http://www.mae.ro/node/39416

 

TRAFIC LA FRONTIERE (din nou 2)

*Continuăm această notificare pe întreaga perioadă a Sărbătorilor

 

 

 

EVITAŢI AGLOMERAŢIA LA INTRAREA ÎN ŢARĂ

 

Pentru cei care se întorc în ţară în următoarea perioadă, reamintim de aplicaţia on-line lansată de Poliţia de Frontieră Română, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

 

Timpul de aşteptare este calculat în funcție de traficul înregistrat, de circumstanțele locale, de tipul de control adoptat de autoritățile vamale şi poate suferi modificări în funcție de dinamica traficului și situaţia operativă înregistrată în punctul de trecere.

 

Poliţia de Frontieră Română recomandă tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniță, astfel încât să se preîntâmpine apariția suprasolicitărilor doar la unele puncte de trecere.

 

Aplicaţia este disponibilă aici: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vw=1

şi pe site-ul Poliţiei de Frontieră Română: https://www.politiadefrontiera.ro/.

 

_______________

 

Rovinietă

Cum ştiţi, toţi proprietarii de autovehicule din Romania trebuie sa deţină rovinietă atunci când circulă pe drumurile naţionale din afara oraşelor. Acestea pot fi achiziţionate online, aici: https://www.roviniete.ro/

 

 

CENTRE COMUNITARE ROMÂNEŞTI (din nou 4*)

*Continuăm această notificare până la expirarea termenului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÎNFIINŢAREA ŞI FUNCŢIONAREA CENTRELOR COMUNITARE ROMÂNEȘTI ÎN STRĂINĂTATE

 

Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe lansează dă publicităţii proiectul de Hotărâre de Guvern privind normele de aplicare a Legii nr. 86/2016 pentru instituirea centrelor comunitare românești în străinătate.

 

Normele Metodologice privind instituirea centrelor comunitare româneşti în străinătate pot fi consultate aici: http://www.dprp.gov.ro/normele-de-aplicare-a-legii-nr-862016-privind-institutirea-centrelor-comunitare-romanesti-in-strainatate/

 

Propunerile şi sugestiile dvs pot fi trimise până la data de 17 decembrie 2016 prin:

e-mail: transparenta@dprp.gov.ro

fax: (004) 021.233.39.53.99

poștă: Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Bd. Primăverii nr.22, sector 1, Bucureşti.

 

Contribuiţi cu sugestiile dvs. România se dezvoltă prin cetăţeni implicaţi!

 

GHIDUL MEDIULUI ASOCIATIV ROMÂNESC DIN AFARA GRANIŢELOR ŢĂRII (din nou 5*)

*Continuăm această notificare până la expirarea termenului

 

 

 

 

 

 

 

CONTACT ŞI COMUNICARE CU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH) a reeditat Ghidul care cuprinde o bază de date actualizată a organizațiilor, publicațiilor, posturilor de radio și de televiziune, școlilor și bisericilor românești din comunitățile românești din afara granițelor țării, conform datelor din sursele oficiale, dar şi din informaţiile primite din partea mediului asociativ românesc din diaspora şi comunităţile istorice.

 

Ţinând cont de mobilitatea forţei de muncă, anumite organizaţii, publicaţii, şcoli, posturi de radio şi de televiziune, pot să fie nefuncţionale pe anumite perioade, să îşi desfăşoare activitatea în alte ţări decât în cele menţionate în sursele din ghid sau să presupună modificări de structură.

 

De aceea, IEH solicită tuturor organizaţiilor româneşti din comunităţile istorice şi diaspora să trimită informaţii despre orice modificare apărută sau asociaţie sau publicaţie nou înfiinţată pentru a putea fi introdusă în ediţia online a ´Ghidului Mediului Asociativ Românesc din afara graniţelor ţării´”, spun membrii echipei IEH.

 

Este încurajată înscrierea în Ghid a organizaţiilor dvs, astfel încât acesta să devină un instrument de lucru şi de conectare. Adresa la care pot fi trimise informaţiile este comunicare@ieh.ro.

Ediţia revizuită a Ghidului poate fi accesată în format online aici: http://www.ieh.ro/inc/uploads/2016/11/gridul_mediului_asociativ_romanesc.pdf

Mai multe detalii aici: http://www.ieh.ro/ieh-solicita-asociatiilor-romanesti-din-afara-granitelor-tarii-informatii-pentru-actualizarea-ghidului-mediului-asociativ-romanesc-din-afara-granitelor-tarii/ sau aici: http://www.ieh.ro/ieh-a-lansat-editia-a-ii-a-revizuita-a-ghidul-mediului-asociativ-romanesc-din-afara-granitelor-tarii/

 

=============================================================

 

Buletin Informativ publicat de: Administratia Prezidentiala a Romaniei – Departamentul pentru Relatia cu Romanii din Afara Granitelor – Adresa: B-dul Geniului, Nr. 1-3, Sector 6, Bucuresti 060116, Romania – Telephone: 001-40-21-319-3129 – Facsimile: 001-40-21-312-0433 – E-mail address: diaspora@presidency.ro – Website address: www.presidency.ro