«

»

e-DiaspoRO

 

 

Buletin Informativ nr. 44 din 16 Decembrie 2016

 

 

 

 

 

CONSILIUL EUROPEAN

 

 

 

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI A PARTICIPAT LA REUNIUNEA CONSILIULUI EUROPEAN

 

Joi şi vineri, 15-16 decembrie a.c.,Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat la reuniunea Consiliului European de iarnă, desfășurată la Bruxelles, Belgia.

 

În comunicatul de presă emis de Administraţia Prezidenţială se arată, între altele:

„Pe agenda de discuţii au figurat subiecte precum: gestionarea migrației, aspecte de securitate internă și externă, inclusiv dimensiunea de apărare, evoluții economice și relațiile externe ale Uniunii Europene. (…)

 

În ceea ce privește Federația Rusă, s-a agreat prelungirea sancțiunilor UE la adresa acesteia cu șase luni, începând cu 31 ianuarie 2017, având în vedere lipsa de progrese în implementarea prevederilor acordurilor de la Minsk.

 

Discuțiile în format UE 27 pe tema Brexit s-au concluzionat cu adoptarea unei declarații care prezintă pașii procedurali de pregătire în format UE 27 pentru demararea viitoarelor negocieri cu Marea Britanie.”

 

Vedeţi aici întregul comunicat de presă: http://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/participarea-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-la-reuniunea-consiliului-european1481868116

 

AMBASADORII UE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI S-A ÎNTÂLNIT CU AMBASADORII STATELOR UE LA BUCUREŞTI

 

Marți, 13 decembrie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, în cadrul unui dejun de lucru, găzduit de Ambasada Republicii Slovace.

 

În comunicatul de presă emis de Administraţia Prezidenţială se arată:

„Întâlnirea a prilejuit discuţii despre situaţia internă din România, dar şi despre temele aflate pe agenda reuniunii Consiliului European din 15 decembrie a.c. (…)

 

În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că România are, în prezent, o democraţie consolidată, ceea ce se confirmă şi prin faptul că din viitorul legislativ nu vor face parte partide politice naţionaliste, eurosceptice sau extremiste.

 

În ceea ce priveşte desemnarea noului prim-ministru, Preşedintele României a subliniat că va face acest demers numai cu respectarea criteriilor de integritate, fapt care a fost enunțat înaintea începerii campaniei electorale.

 

Pe de altă parte, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că, în ciuda situaţiei complicate la nivel european, România îşi menţine angajamentul ferm faţă de proiectul european şi, de asemenea, cetăţenii români sunt profund ataşaţi valorilor europene.”

 

Vedeţi aici întregul comunicat de presă:

http://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/intalnirea-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-cu-ambasadorii-statelor-membre-ale-uniunii-europene-acreditati-la-bucuresti

 

ALEGERI PARLAMENTARE

 

REZULTATELE ALEGERILOR PARLAMENTARE ÎN DIASPORA

 

Joi, 15 decembrie, Biroului Electoral Central, a publicat procesele verbale privind rezultatele finale ale alegerilor pentru Senat si Camera Deputaţilor.

 

Pentru Diaspora, configuraţia Parlamentului României prevede 2 mandate de Senator şi 4 mandate de Deputat.

 

Astfel, rezultatele finale privind repartizarea mandatelor se prezintă astfel:

  • Senat:
  • PNL – 1 mandat (Badea Riceard-Viorel)
  • USR – 1 mandat (Mihail Radu-Mihai)
  • Camera Deputaţilor
  • PMP – 2 mandate (Codreanu Constantin şi Coliu Doru-Petrișor)
  • PNL – 1 mandat (Voicu Mihai-Alexandru)
  • USR – 1 mandat (Manuel Costescu).

 

Rezultatele finale pentru Senat pot fi consultate aici: http://parlamentare2016.bec.ro/inc/uploads/2016/12/3_RF.pdf

 

Rezultatele finale pentru Camera Deputaţilor pot fi consultate aici:

http://parlamentare2016.bec.ro/inc/uploads/2016/12/4_RF.pdf

 

APLICAŢIA ROdiaspora

 

 

 

APLICAŢIE MOBILĂ PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

ROdiaspora, este aplicaţia lansată de GovITHub care îşi propune să faciliteze „descoperirea pe harta lumii a comunităţilor româneşti, precum şi informaţii privind asociaţii româneşti, lăcaşe de cult, instituţii, medici sau restaurante cu specific românesc)”, şi pune deja la dispoziţia utilizatorilor câteva ghiduri cu informaţii utile despre:

  • Ghidul de reîntoarcere în România.
  • Ghidul lucrătorului român în străinătate (Italia, Germania, Marea Britanie, Ungaria);
  • Ghidul Fiscal al românului din străinătate;

Aplicaţia este disponibilă pe Android, iar versiune iOS va fi disponibilă în curând.

Mai multe detalii aici: http://gov.ro/ro/media/comunicate/rodiaspora-aplicatia-mobila-a-votantului-din-strainatate&page=1

REÎNTOARCEREA ACASĂ

 

 

 

SITE DESTINAT ROMÂNILOR CARE DORESC SĂ SE ÎNTOARCĂ ÎN ŢARĂ

 

´Reintoarcerea acasa´ este un site cu informaţii utile pentru românii din străinătate care intenţionează să se reîntoarcă în România, realizat la iniţiativa RomBel (www.rombel.com) şi susţinut de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE.

 

Iniţiatorii proiectului îl descriu ca fiind „o comunitate a expatriaţilor români care au ca viitor proiect (sau chiar au reuşit) să se reîntoarcă în România, după mai mulţi ani petrecuţi în străinătate. Un site cu informaţii utile, ghid de reîntoarcere, poveşti de succes, forum de discuţii, comunitate facebook, job-uri, oportunităţi de afaceri, un loc de întâlnire pentru cei care doresc sa se reîntoarcă acasă.”

 

Mai multe detalii aici: http://reintoarcerea-acasa.ro/

 

 

GHID PRACTIC DESTINAT ROMÂNILOR CARE DORESC SĂ REVINĂ ÎN ŢARĂ*

 

Ghid de reîntoarcere în ţară, elaborat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE, conține informații de bază și contacte utile pentru facilitatea procesului de reintegrare în România, oferind detalii despre procedurile privind reînnoirea actelor de identitate și călătorie, înmatricularea autoturismelor, repatrierea bunurilor, informații despre drepturile sociale și asigurările medicale, precum și despre echivalarea și continuarea studiilor.

 

Ghidul de reîntoarcere este disponibil aici: http://www.dprp.gov.ro/inc/uploads/2016/11/Ghid-de-re%C3%AEntoarcere.pdf

 

Mai multe detalii aici: http://www.dprp.gov.ro/ghidul-de-reintoarcere/

 

* Repetat din Newsletter-ul 43 din 09.12.2016

 

GHIDUL LUCRĂTORULUI ROMÂN ÎN STRĂINĂTATE

 

 

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI PENTRU A LUCRA LEGAL ÎN STRĂINĂTATE

 

Ghid al lucrătorului român în străinătate, realizat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE, a fost elaborat pentru patru ţări: Italia, Germania, Marea Britanie, Ungaria şi conţine informaţii legate de reglementarea muncii, servicii sociale, recunoaşterea şi echivalarea diplomelor, instituţii abilitate să soluţioneze dificultăţile întâmpinate în raporturile de muncă, etc.

 

Ghidurile pentru cele 4 ţări sunt disponibile aici: http://www.dprp.gov.ro/ghidul-lucratorului-roman-in-strainatate/

 

GHIDUL FISCAL AL ROMÂNILOR DIN STRĂINĂTATE*

*Repetat din Newsletter-ul 25 din 28 iulie 2015

 

OBLIGAŢIILE FISCALE ALE ROMÂNILOR DIN AFARA GRANIŢELOR

 

Ghidul Fiscal al Românilor din Străinătate, elaborat de Ministerul Finanțelor Publice și Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE, vine în sprijinul cetățenilor români din afara granițelor țării și oferă informații legate de plata și declararea taxelor și impozitelor.

 

În ghid veţi găsi mai multe informaţii despre:

    Ce trebuie făcut la plecarea din ţară;

    Cum se impozitează veniturile (realizate în Romania sau în străinătate) şi care sunt ţările cu care România a încheiat convenţii de evitare a dublei impuneri;

    Plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru românii care au reşedinţa în România sau în străinătate.

 

Ghidul poate fi consultat și descărcat de aici: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/dispora7iulie2016_26_07.pdf

 

PLATĂ TAXE ONLINE*

* Repetat din Newsletter-ul 43 din 09.12.2016

 

 

ROMÂNII DIN DIASPORA POT ACHITA ONLINE TAXELE ȘI IMPOZITELE

 

De la 1 decembrie, românii din străinătate pot plăti online taxele și impozitele, inclusiv cu un card emis de o bancă din afara României, prin intermediul platformei: https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public.

 

Astfel, românii care muncesc şi trăiesc în afara tării îşi vor putea crea online datele de acces (utilizator și parolă) pentru a-şi putea plăti taxele şi impozitele locale sau amenzile auto.

 

Mai multe detalii despre modalitatea de înregistrare aici: https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/informatii/intrebari-frecvente

 

STRATEGIE PENTRU DIASPORA*

* Repetat din Newsletter-ul 43 din 09.12.2016

 

DIASPORA, PARTENER LA DEZVOLTAREA ROMÂNIEI

 

„Diaspora – partener pentru dezvoltarea României” reprezintă contribuția Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE la elaborarea Strategiei pentru relațiile cu românii de peste hotare 2017-2020 (document disponibil aici: http://www.dprp.gov.ro/inc/uploads/2016/11/viziune-29.11.2016-.pdf).

 

Plecând de la premisa că diaspora română a devenit o prioritate transversală pentru activitatea guvernamentală și a instituțiilor publice, acest document propune trecerea de la o abordare de tip asistențial, la un model participativ în care organizațiile, asociațiile și persoanele din diaspora și din comunitățile istorice sunt parteneri ai instituțiilor guvernamentale în definirea politicilor publice care îi vizează.

 

Mai multe detalii aici: http://www.dprp.gov.ro/diaspora-partener-pentru-dezvoltarea-romaniei/

 

TRAFIC LA FRONTIERE*

* Repetat din Newsletter-ul 43 din 09.12.2016

 

 

 

EVITAŢI AGLOMERAŢIA LA INTRAREA ÎN ŢARĂ

 

Pentru cei care se întorc în ţară în următoarea perioadă, reamintim de aplicaţia on-line lansată de Poliţia de Frontieră Română, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

 

Timpul de aşteptare este calculat în funcție de traficul înregistrat, de circumstanțele locale, de tipul de control adoptat de autoritățile vamale şi poate suferi modificări în funcție de dinamica traficului și situaţia operativă înregistrată în punctul de trecere.

 

Poliţia de Frontieră Română recomandă tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniță, astfel încât să se preîntâmpine apariția suprasolicitărilor doar la unele puncte de trecere.

 

Aplicaţia este disponibilă aici: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vw=1

şi pe site-ul Poliţiei de Frontieră Română: https://www.politiadefrontiera.ro/.

 

_______________

 

Rovinietă

Cum ştiţi, toţi proprietarii de autovehicule din Romania trebuie sa deţină rovinietă atunci când circulă pe drumurile naţionale din afara oraşelor. Acestea pot fi achiziţionate online, aici: https://www.roviniete.ro/

 

 

CENTRE COMUNITARE ROMÂNEŞTI*

*Repetat din Newsletter-ul 43 din 09.12.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

ÎNFIINŢAREA ŞI FUNCŢIONAREA CENTRELOR COMUNITARE ROMÂNEȘTI ÎN STRĂINĂTATE

 

Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe dă publicităţii proiectul de Hotărâre de Guvern privind normele de aplicare a Legii nr. 86/2016 pentru instituirea centrelor comunitare românești în străinătate.

 

Normele Metodologice privind instituirea centrelor comunitare româneşti în străinătate pot fi consultate aici: http://www.dprp.gov.ro/normele-de-aplicare-a-legii-nr-862016-privind-institutirea-centrelor-comunitare-romanesti-in-strainatate/

 

Propunerile şi sugestiile dvs. pot fi trimise până la data de 17 decembrie 2016 prin:

e-mail: transparenta@dprp.gov.ro

fax: (004) 021.233.39.53.99

poștă: Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Bd. Primăverii nr.22, sector 1, Bucureşti.

 

Contribuiţi cu sugestiile dvs. România se dezvoltă prin cetăţeni implicaţi!

 

GHIDUL MEDIULUI ASOCIATIV ROMÂNESC DIN AFARA GRANIŢELOR ŢĂRII*

*Repetat din Newsletter-ul 43 din 09.12.2016

 

 

 

 

 

 

CONTACT ŞI COMUNICARE CU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH) a reeditat Ghidul care cuprinde o bază de date actualizată a organizațiilor, publicațiilor, posturilor de radio și de televiziune, școlilor și bisericilor românești din comunitățile românești din afara granițelor țării, conform datelor din sursele oficiale, dar şi din informaţiile primite din partea mediului asociativ românesc din diaspora şi comunităţile istorice.

 

Ţinând cont de mobilitatea forţei de muncă, anumite organizaţii, publicaţii, şcoli, posturi de radio şi de televiziune, pot să fie nefuncţionale pe anumite perioade, să îşi desfăşoare activitatea în alte ţări decât în cele menţionate în sursele din ghid sau să presupună modificări de structură.

 

De aceea, IEH solicită tuturor organizaţiilor româneşti din comunităţile istorice şi diaspora să trimită informaţii despre orice modificare apărută sau asociaţie sau publicaţie nou înfiinţată pentru a putea fi introdusă în ediţia online a ´Ghidului Mediului Asociativ Românesc din afara graniţelor ţării´”, spun membrii echipei IEH.

 

Este încurajată înscrierea în Ghid a organizaţiilor dvs., astfel încât acesta să devină un instrument de lucru şi de conectare. Adresa la care pot fi trimise informaţiile este comunicare@ieh.ro.

Ediţia revizuită a Ghidului poate fi accesată în format online aici: http://www.ieh.ro/inc/uploads/2016/11/gridul_mediului_asociativ_romanesc.pdf

Mai multe detalii aici: http://www.ieh.ro/ieh-solicita-asociatiilor-romanesti-din-afara-granitelor-tarii-informatii-pentru-actualizarea-ghidului-mediului-asociativ-romanesc-din-afara-granitelor-tarii/ sau aici: http://www.ieh.ro/ieh-a-lansat-editia-a-ii-a-revizuita-a-ghidul-mediului-asociativ-romanesc-din-afara-granitelor-tarii/

 

============================================================

 

Buletin Informativ publicat de: Administratia Prezidentiala a Romaniei – Departamentul pentru Relatia cu Romanii din Afara Granitelor – Adresa: B-dul Geniului, Nr. 1-3, Sector 6, Bucuresti 060116, Romania – Telephone: 001-40-21-319-3129 – Facsimile: +40-21-312-0433 – E-mail address: diaspora@presidency.ro – Website address: www.presidency.ro