Mesajul Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii cu ocazia Zilei Culturii Nationale

Îmi face o deosebită plăcere adresez românilor de pe întreg cuprinsul Statelor Unite ale Americii sincere felicitări, cu ocaziaZilei Culturii Naţionale“, zi în care sărbătorim 168 de ani de la naşterea poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu. Acest moment special este unul în care împărtăşim bucuria de a fi români şi, în acelaşi timp, mândria de a fi parte a culturii universale.

De Ziua Culturii Naţionale şi în apropierea unui alt eveniment important pentru ţara noastră, Unirea Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1959, gândurile mele se îndreaptă către înaintaşii noştri, care cu inteligenţă, integritate, sacrificii enorme şi un patriotism cu adevărat luminat au reuşit construiască o naţiune puternică. Este datoria noastră le urmăm aspiraţiile care i-au motivat ducă la îndeplinire marele nostru proiect naţional, o ţară unită, dezvoltată şi prosperă, este obligaţia noastră păstrăm în suflet spiritul, cultura şi limba românească.

Patrimoniul de valori culturale reprezintă cel mai puternic şi valoros domeniu de referinţă al identităţii noastre româneşti. Promovarea lui consecventă contribuie la întărirea legăturilor cu ţara a tuturor românilor, indiferent unde s-ar afla în lume, precum şi la consolidarea comunităţilor acestora.

Reamintesc pe toată durata acestui an sărbătorim Centenarul Marii Uniri din anul 1918, eveniment cu o semnificaţie specială în Statele Unite ale Americii. Folosesc acest prilej pentru a reitera apelul meu către românii americani, de a fi uniţi şi solidari în susţinerea unei legături trainice între Romania şi Statele Unite, onorând trecutul acestei relaţii istorice şi privind cu optimism spre viitor.

Vă asigur şi cu această ocazie că Ambasada României la Washington va sprijini cu dedicaţie proiectele care privesc promovarea valorilor culturale şi tradiţiilor româneşti în Statele Unite ale Americii.

 

Cu prietenie,

Ambasador George Cristian Maior